ONTMOET ROLMODEL: WIM BALLIEU

Back
"
ONDERNEMEN IS GELOVEN DAT JE DINGEN KUNT VERANDEREN, BETER MAKEN. MAAR DINGEN VERANDEREN KAN SOMS FOUT LOPEN.
"
Wim Ballieu
FOUNDER / OWNER BALLS & GLORY
TIP#1
DURF LUISTEREN MAAR NEEM HET NIET VOOR WAARHEID AAN
TIP#2
WISSEL INFORMEEL GEDACHTEN UIT MET SECTORGENOTEN
TIP#3
BOUW MOMENTEN VAN ZELFREFLECTIE IN

Wim Ballieu vergelijkt ondernemen graag met topsport. Het vergt de nodige vechtlust om jezelf te overstijgen, klappen te incasseren, te kunnen verliezen en te leven met blessures.

Wim is kok in hart en nieren, maar evenzeer ondernemer. Op de leeftijd van 18 jaar richtte hij een traiteurzaak op, die snel naam maakte bij het establishment. Op de vooravond van de financiële crisis heeft hij zijn zaak halsoverkop verkocht door cashflow problemen.

Op zijn 29ste keerde hij terug naar zijn roots: van zelf varkens kweken tot restaurants toegankelijk maken voor een breed publiek. Met Balls & Glory werd hij pionier in de ‘fast casual’ markt. Wat gestart is als een popup restaurant, is snel uitgegroeid naar een bekend merk met vestigingen in verschillende Vlaamse steden. De uitrol op de Nederlandse markt is evenwel niet het gehoopte succes geworden….

De ondernemer moet voor Wim voor emotioneel en naïef zijn, wat hem onderscheidt van een CFO, maar wat hem net drijft om dingen te veranderen. Na een opleiding bij Vlerick heeft hij alles te veel willen controleren, terwijl een ondernemer, net als een surfer, moet kunnen voelen op welk golf hij moet inpikken.

Je moet je alle dagen bewust zijn dat wat je wil realiseren door veel factoren kan worden tegengewerkt: de markt, de omgeving, je eigen gemoedstoestand of brute pech. Ondernemen is ook soms een dosis geluk hebben, maar je kunt dit geluk afdwingen met focus, visie en passie.

Falen doe je volgens Wim wanneer je de verwachtingen die je bij stakeholders (financier, leverancier, klant, personeel…) creëert niet waar kunt maken.

“Sharing is caring”. Wim heeft met de jaren het belang van andere inzichten leren waarderen. Hij heeft een “raad van advies” met enkele experten opgericht. Daarnaast komt hij regematig informeel samen– rond een lekkere maaltijd, hoe kon het anders – met sectorgenoten. Dit laat toe om samen naar oplossingen te zoeken voor veel voorkomende problemen of in de bres te springen voor elkaar.

Voor Wim Ballieu bestaat er tenslotte een overvloed aan steunmaatregelen voor starters. Maar er is voor de overheid en andere instanties een taak weggelegd om de ondernemingen na 3 tot 10 jaar ook te helpen doorgroeien.