ONTMOET ROLMODEL: WESLEY LORREZ

Back
"
ZO LANG ER EEN GROT IS OM TE SCHUILEN, EN ER APPELS ZIJN OM TE ETEN, HEB IK GEEN SCHRIK
"
Wesley Lorrez
Medeoprichter PEGUSAPPS
TIP#1
FAIL FAST, LEARN FAST, EN HEB GEEN SCHRIK VAN HET ONBEKENDE.
TIP#2
GA ALTIJD OP ZOEK NAAR IETS DAT JE GRAAG DOET.
TIP#3
LAAT JE NIET GEMAKKELIJK UIT HET LOOD SLAAN DOOR JE AANDEELHOUDERS.

WESLEY LORREZ GING DOOR EEN DIEP DAL TOEN ZIJN VIDEOSOUVENIR-APP VOOR ROLLERCOASTERS OVERKOP GING. “JE VOELT JE MISLUKT, EN DAT IS ZWAAR. MAAR IK HEB ALTIJD ALLES GEGEVEN VOOR DAT PROJECT, IK MOET MEZELF NIETS KWALIJK NEMEN.”

WAAR LIEP HET FOUT?  

“Op jonge leeftijd startte ik met een bedrijfje dat videosouvenirs voor rollercoasters ontwikkelde. De camera reed de hele rit met je mee, en nadien kan je het filmpje bekijken en krijg je het thuis gestuurd.”

“Ons eerste systeem werd in Boudewijnpark geïnstalleerd. 7 procent van de mensen die op een rollercoaster stapten, kochten een cd’tje, dat was dus veelbelovend. In Plopsaland en in Bobbejaanland liep het echter minder goed, daar kochten maar 3 procent van de mensen een video.”

“Ik heb toen een aandeelhoudersmeeting bij elkaar geroepen, en toen hebben ze mij bijna allemaal gefileerd. Ik had mijn cijfers niet gehaald, het ging alleen maar daar over. Nu wist ik dat wel, ik kon er zelf niet van slapen, maar omdat sommigen me toen zwaar hadden aangevallen, zei ik na die meeting: ‘ik zie het niet meer zitten.’ Dat was het einde van het verhaal, we hebben toen de boeken neergelegd.”

HOE VOEL JE JE NA ZO’N AVONTUUR?

“Je voelt je mislukt, je voelt een grote leegte, je voelt je helemaal radeloos. Het is erg moeilijk om die gevoelens over te brengen op andere mensen die het niet hebben meegemaakt. Je valt van de berg, en dat doet heel veel pijn.”

“Maar ik heb er altijd gestaan, ik heb altijd alles gegeven voor dat project. Na een tijdje heb ik dan ook gezegd: ‘ik moet mezelf niets kwalijk nemen.’ Dat heeft me de kracht gegeven om op een andere manier naar die startup te kijken, en om het heft terug in handen te nemen.”

BEKRUIPT JE DE SCHRIK NIET OM HET NOG EENS OPNIEUW TE PROBEREN NA ZO’N MISLUKKING?

“Eigenlijk niet, ik voelde geen angst bij mijn volgende project. Mijn levensfilosofie is van jongsafaan altijd geweest: ‘zo lang er een grot is waar je kan schuilen en er appels zijn om te eten, moet je geen schrik hebben.’ Ik klink zo misschien een beetje als een kamikaze, maar het brengt me ook tot rust.”

“Ik ga altijd op zoek naar iets dat ik graag doe. En als je iets graag doet, dan wordt die schrik een detail in de marge. Laa je niet verlammen door angst, want dan ga je op het einde niets meer proberen. Fail fast, learn fast moet het motto zijn. Wanneer je aan een nieuw project begint tast je altijd een beetje in het duister. De lichtpuntjes komen nadien wel.”