ONTMOET ROLMODEL: PRINS CONSTANTIJN VAN ORANJE

Back
"
IN AMERIKA IS MEN MEER GENEIGD OM HET GOEDE TE BENADRUKKEN, OM MENSEN AAN TE MOEDIGEN IN HUN DROMEN.
"
Prins Constantijn Van Oranje
Hoofd STARTUP DELTA
TIP#1
ZET DIE EERSTE STAP.
TIP#2
TEST, EXPERIMENTEER EN GROEI
TIP#3
OMRING JE MET GOEDE ADVISEURS

PRINS CONSTANTIJN VAN ORANJE STAAT SINDS 2016 AAN HET HOOFD VAN STARTUP DELTA, EEN NEDERLANDSE ORGANISATIE DIE DE IDEALE VOEDINGSBODEM VOOR START-UPS WIL CREËREN. EEN BELGISCH-NEDERLANDS ONDERONSJE OVER HET STIGMA ROND FALEN.

Net als in België wordt falen ook in Nederland nog steeds gestigmatiseerd, weet Constantijn van Oranje. “Als je mislukt in je onderneming, wordt dat niet gezien als een grote leerfase. Je voelt wel dat er iets aan het veranderen is. Ik geloof echt dat er een cultuur komt waar ondernemende mensen beloond zullen worden en waarin mislukken altijd beter is dan niks doen of afwachten. Mijn voorganger Neelie Kroes heeft reeds sterk werk geleverd. Maar we weten allemaal dat cultuuromwentelingen tijd vergen. Een campagne als Failing Forward kan een katalysator zijn.”

“In Amerika is men meer geneigd om het goede te benadrukken, om mensen aan te moedigen in hun dromen. Ik pleit niet om meer Amerikaans te worden, maar ik denk wel dat we blij moeten zijn als mensen iets ondernemen, eerder dan te gniffelen als iemand mislukt. Dat is niet typisch voor België of voor Nederland, heel Europa is wat cynischer. Als je faalt in de VS, dan geven ze een schouderklopje en moedigen ze je aan om verder te doen.”

PROBEREN EN LEREN

Constantijn houdt niet zo van de begrippen fouten maken en falen. “Uiteindelijk gaat het om proberen en leren. We moeten onze faalervaringen veel meer met elkaar delen, zonder gestigmatiseerd te worden. Ondernemers die eerst mislukt zijn en daarna succes boeken, kunnen uitgroeien tot mooie rolmodellen.”

“Ik heb zelf in verschillende sectoren gewerkt: de publieke sector, de Europese Commissie, de privésector. Uiteindelijk ben ik mijn eigen klein bedrijfje begonnen – ik wil mezelf geen ondernemer noemen – maar die bezinning was wel nodig. Het is voor iedereen goed om even stil te staan en na te denken. Waarom ben ik hier? Wat doe ik net iets beter dan een ander? Natuurlijk twijfel ik weleens aan mezelf, maar je moet gewoon de stap zetten. Je kunt eindeloos blijven denken over hoe het zou moeten, maar zodra je die eerste stap zet, verander je de wereld een stukje.”

“Voor ondernemers in spe die bang zijn om te starten, zeg ik: ‘Als je een goed idee hebt dat de wereld kan verbeteren of veranderen, moet je proberen om de juiste mensen aan te trekken. Schakel adviseurs in die je over die eerste drempel heen helpen. Ga aan de slag, maak fouten. Denk niet dat jouw initiële, briljante idee ook het eindproduct zal zijn. Het is de start van een proces waarin je misschien iets heel anders gaat doen op het einde van de rit, maar ondertussen heb je veel geleerd, of heb je ontdekt waar er een markt voor je is. Hou vooral niet vast aan dat éne briljante idee, want de kans is groot dat iemand anders een net iets briljanter idee heeft’.”

SAMEN SLIMMER WORDEN

“Wie mislukt, moedig ik aan om steun te zoeken bij lotgenoten. Zoals in de VS: pick yourself up, dust yourself off and keep on walking. Vandaag is een mindere dag, morgen schijnt de zon weer. Test, experimenteer en groei. Er zijn talloze voorbeelden van fantastische ondernemers die ooit mislukten of vastliepen. Als ik zelf vastloop, dan heb ik behoefte om met mensen te praten die mij uitdagen. Om mijn ideeën handen en voeten te geven, moet ik erover praten met mensen. Dan krijg ik veel betere inzichten.”

“Slechts een op de tien start-ups redt het, zeggen de statistieken. Laten we ons daar niet op blindstaren. Ik denk dat velen misschien niet meteen succesvol zijn, maar ze bedenken wel weer iets nieuws. In de VS staan ondernemers op een podium en zeggen ze zonder schroom: ‘This is my second business, cause the first one failed’. Het is bijna alsof ze er trots op zijn.”

“Belgen zijn wat discreter en subtieler dan Nederlanders. Belgen vinden ons een beetje luidruchtig en arrogant, maar als we ons vergelijken met de Amerikanen, zijn ook wij toch wel te bescheiden om te vertellen hoe succesvol we zijn. Een beetje opscheppen kan geen kwaad. Dat is soms echt nodig, want zo komt er misschien een investeerder op je af. Kijk naar jullie biotechsector, naar iMinds, Vlaanderens digitale onderzoekscentrum, de wereldklasse van imec,… De Belgen mogen vaker de vlag eens uithangen. Jullie ondernemershelden mogen op een voetstuk. Ik pleit ook voor een intensieve samenwerking tussen België en Nederland, of tussen steden, zoals Eindhoven en Leuven.”