ONTMOET ONZE AMBASSADEUR: PETER HINSSEN

Back
"
THE HEAVINESS OF BEING SUCCESFULL IS REPLACED BY THE LIGHTNESS OF STARTING ALL OVER AGAIN
"
Peter Hinssen
MEDEOPRICHTER NEXXWORKS
TIP#1
TOON ONZE SLIMME MENSEN DAT JE OOK IN EUROPA EEN SUCCESVERHAAL KAN SCHRIJVEN.
TIP#2
JE FAALT PAS ALS JE NIETS LEERT UIT JE MISLUKKINGEN.
TIP#3
START AF EN TOE EENS MET EEN NIEUW PROJECT, NIETS GEEFT JE MEER VOLDOENING.

PETER HINSSEN HEEFT IN ZIJN CARRIÈRE HEEL WAT BEDRIJFJES OPGERICHT. “IK WAS 25 TOEN IK ER MEE BEGON”, VERTELT HIJ. “MIJN EERSTE STARTUP WAS EEN SUCCES, IK DACHT TOEN DAT IK ONOVERWINNELIJK WAS. MAAR MIJN TWEEDE PROJECT MISLUKTE JAMMERLIJK. IK BEN TOEN EEN STUK VAN MIJN ENTHOUSIASME VERLOREN.”

WAAR IS HET FOUT GELOPEN?

“Vier jaar voor de lancering van YouTube kwam ik met een streamingdienst op de proppen. Dat was toen nog geen mature technologie, er was onvoldoende bandbreedte beschikbaar, en ik had nauwelijks klanten. Toch ben ik met mateloze ambitie begonnen aan dat project, zonder een heleboel ‘warning lights’ op te merken, die ik eigenlijk wel had moeten zien.”

“Ik heb dat bedrijf uiteindelijk verkocht voor één symbolische euro. Een streamingdienst was een goed idee, maar de tijd was er nog niet rijp voor. Ik heb het grote geluk gehad dat het geen faillissement is geworden, en heb toen heel wat levenslessen geleerd.”

KAN JE DAAR WAT MEER OVER VERTELLEN?

“Ik kan me voorstellen dat, als je zo’n moeilijk moment meemaakt de eerste keer dat je een bedrijf opricht, je schrik zou kunnen krijgen en denken: ‘als het zo zit, dan hoeft het niet meer.’ Als mijn eerste startup ook mislukt zou zijn, dan had de kans bestaan dat ik bij een bank of bij De Post was gaan werken.”

“Het feit dat het al één keer gelukt was, heeft me na mijn mislukking de moed gegeven om het opnieuw te proberen. Ik ben toen wel een stukje van mijn kinderlijke enthousiasme verloren, maar in ruil kreeg ik er wel een grote dosis realisme en relativeringsvermogen bij.”

“Aan de ene kant heeft die mislukking mij geleerd om beter in te schatten wat de risico’s zijn, en ik heb ook mezelf beter leren kennen. ‘Wat doe ik graag, en waar kan ik het verschil maken’. Aanvankelijk probeerde ik te veel zelf te doen, pas later heb ik gerealiseerd dat ik beter met een groep mensen kan samenwerken die elk hun eigen skills en competenties hebben.”

WAT IS DE VOORNAAMSTE BOODSCHAP DIE JE WIL MEEGEVEN AAN ONZE LEZERS?

“De quote van Steve Jobs die ik fantastisch vind, luidt ‘the heaviness of being successfull was replaced by the lightness of starting all over again.’ Niets is zo plezierig als met een nieuwe startup beginnen, ik heb het al een paar keer mogen meemaken. Nieuwe mensen, nieuwe markten, nieuwe concepten, …”

“Ik ken zoveel mensen die heel hun leven hetzelfde doen, en op het einde zeggen: ‘ik had zoveel willen doen, maar er is niets van in huis gekomen.’ Terwijl je zo veel voldoening haalt uit nieuwe projecten waarbij je David tegen Goliath speelt, met iets nieuws op de markt komt en iets probeert wat niemand je heeft voorgedaan. Het is onbeschrijfelijk om dat mee te maken.”