ONTMOET ONZE AMBASSADEUR: HEIDI RAKELS

Back
"
Je mislukt pas als je niet geprobeerd hebt
"
Heidi Rakels
PRICHTSTER & VOORMALIG CEO GUARDSQUARE
TIP#1
NA EEN TIJDJE RAAK JE GEWEND AAN UPS & DOWNS, PANIKEREN HOEFT DUS NIET.
TIP#2
WEES VOLDOENDE KRITISCH, WANT NIETS IS ZONDER RISICO.
TIP#3
GEEF NIET OP WANNEER ER EEN HINDERNIS OPDUIKT, WANT DAN BEN JE ECHT VERLOREN.

ALS TOPSPORTER VERLIES JE VAKER DAN DAT JE WINT, SPREEKT EX-JUDOKA HEIDI RAKELS UIT ERVARING. DE CEO VAN HET SECURITYBEDRIJF GUARDSQUARE BENADRUKT DAT DE ANGST OM TE MISLUKKEN NOOIT EEN REDEN MAG ZIJN OM NIET TE BEGINNEN, “WANT JE VERLIEST PAS ECHT ALS JE NIET GEPROBEERD HEBT.”

WAT WAS JOUW GROOTSTE MISLUKKING?

“Dat was op de Olympische Spelen in Sydney. Ik had de halve finale bereikt, en dat was goed natuurlijk, maar ik ben niet verder geraakt. Op de koop toe verloor ik ook nog eens de strijd om de derde plaats. Een grotere domper op mijn carrière heb ik nooit gekend.”

“Ik heb ook eens een zwaar letsel opgelopen aan mijn schouder en aan mijn knie. Dat is van een andere orde, maar het resultaat was dat ik van de ene kwetsuur naar de andere ging, en dat ik zware operaties moest laten uitvoeren. Dat zijn toch ook dingen die je meedraagt. Ik ben toen gestopt met topsport.”

WELKE LESSEN HEB JE GELEERD UIT DIE MOEILIJKE MOMENTEN?

“Op het moment dat ik de beslissing genomen had om te stoppen met judo, had ik er eigenlijk al spijt van en begon de twijfel op te spelen. Ik besefte dat judo was wat ik wilde doen. Als je opgeeft omdat er een hindernis opduikt, ben je echt verloren. Doorzetten en dan verliezen is geen ramp. Maar opgeven, dat mag je niet doen.”

“Een andere les die ik geleerd heb is dat je pas wint wanneer je over de eindmeet loopt. Als je in Europa een fout maakt, krijg je al snel een stempel opgeplakt. Als je in Syndey net naast brons grijpt, dan ben je een lozer. Terwijl men in de VS zou zeggen: ‘fantastisch dat je hebt meegedaan aan de Olympische Spelen!”

“In een bedrijf mislukken er dagelijks dingen, maar na verloop van tijd weet je dat het om de rimpellingen van de dag gaat. Als jonge ondernemer ben je voor het minste helemaal van streek. Maar na verloop van tijd raak je gewend aan de schommelingen. ‘Turn the page, we overleven dit wel’.

BEGRIJP JE DAT HEEL WAT MENSEN SCHRIK HEBBEN OM TE ONDERNEMEN?

“Ik begrijp dat maar al te goed. Maar toch vind ik dat je moet proberen als je een goed en realistisch idee hebt. Iets niet proberen is een veel grotere mislukking dan altijd met het idee te blijven zitten dit of dit toch maar gedaan te hebben.”

“Als je 70 bent en je kijkt terug op je leven, dan ga je je die keer dat je een risico genomen hebt veel beter herinneren dan die keer dat je mislukt bent. Je haalt enorm veel voldoening uit de dingen die je onderneemt, zelfs wanneer het fout loopt. Er is niets mooier dan de stap te zetten naar iets nieuws.”