Back To Failing Forward

MIJN KINDEREN HEBBEN MIJ DOOR HET FAILLISSEMENT GETROKKEN.

DANKZIJ MIJN TSJING-AVONTUUR BEN IK ALS PERSOON ENORM GEGROEID.

MARK WILLEMS
JELLOW

Mark Willems zette het bedrijf Tsjing op poten, maar na verschillende tegenslagen gooide de CEO de handdoek in de ring. Ondanks de negatieve spiraal waarin hij terechtkwam, zou hij het zo allemaal opnieuw willen doen. «Dankzij mijn Tsjing-avontuur ben ik als persoon enorm gegroeid.»

“Een paar jaar geleden begon ik thuis zelf granola te maken, met veel noten en Belgische quinoa”, vertelt Bie. “Iedereen was er gek op en al snel kreeg ik bestellingen binnen. Toen wat later mijn dochter geboren werd, bleek ze gezondheidsproblemen te hebben. Als je dan in loondienst werkt, neem je even een break, maar als je je eigen merk aan het opstarten bent, draai je gewoonweg dubbele shiften. Dat is niet evident, maar ik ben heel blij dat ik heb doorgebeten. Het is fantastisch om te zien waar we nu staan. Een paar lessen die ik al heb geleerd: In je eentje een bedrijf of merk opstarten, kan eenzaam zijn. Je moet voorzichtig zijn dat je niet gevangen geraakt in je eigen ideeën of verhaal. Je hebt echt een klankbord nodig. Daarenboven besef ik nu heel goed dat je soms je ambities even op pauze moet kunnen zetten omdat het échte leven nu en dan voorrang heeft.”

Doorzettingsvermogen en warmte
«We hebben met Tsjing echt straffe zaken gedaan met heel weinig geld, maar als je wil ondernemen, zorg er dan voor dat je op voorhand al genoeg kapitaal verzameld hebt. Zo heb je een goede basis en kan je makkelijker doorgroeien», tipt Mark. Daarnaast is de CEO ervan overtuigd dat je voldoende doorzettingsvermogen moet hebben. «Vooral op de moeilijke momenten. Als je geen doorzettingsvermogen hebt, begin je er beter niet aan. Maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen.»

Op het moment dat Tsjing in woelig water terechtkwam, kon Mark rekenen op zijn vrienden en familie. «Omring je met warmte», klinkt het. «In tijden van crisis kunnen zij het verschil maken. Dankzij mijn kinderen vergat ik mijn zorgen binnen enkele seconden, dat heeft mij er eigenlijk doorgetrokken. Geef je gezin voldoende aandacht, ook al werk je je te pletter, zo zullen ze er nog steeds zijn als je ze nodig hebt.»

«Gooi op tijd de handdoek in de ring»

Wanneer je een start-up opricht, hoop je natuurlijk dat je ondernemingsavontuur een succes wordt. Maar niet elk ondernemersverhaal blijkt een schot in de roos. Lode Uytterschaut, oprichter van Start it @KBC, zet enkele tips op een rijtje voor als je professionele watertjes moet doorzwemmen.

Wat is het moeilijkste aan het oprichten van een start-up?

Lode Uytterschaut: «Je moet goed kunnen inschatten wat het perfecte moment is om jouw product op de markt te brengen. Als je te vroeg bent, is de markt er nog niet klaar voor en moet je wellicht veel geld pompen in je start-up om te overleven. Wanneer je te laat bent, zal je tegen veel concurrenten moeten opboksen en zal je al creatief uit de hoek moeten komen om je product in de schijnwerpers te zetten.»

Hoe voorkom je dat je in een zwart gat valt?

Uytterschaut: «Zorg ervoor dat je een netwerk hebt. Dankzij je start-up ben je waarschijnlijk in contact gekomen met andere ondernemers en als je kopje onder dreigt te gaan, kan je altijd bij hen terecht voor professioneel advies. Het zijn immers gelijkgestemden. Daarnaast is het belangrijk dat je terug kan vallen op familie en vrienden. Werk je dus niet te pletter en geef hen voldoende aandacht, zodat zij je kunnen opvangen wanneer je daar nood aan hebt. Begeef je ook onder de mensen en praat over wat je is overkomen, zodat iedereen doorkrijgt dat het opstarten van een onderneming niet altijd een succesverhaal is. Als je alles hebt gedaan zoals het hoort, verdien je alleen maar respect. Naar mijn mening faal je pas wanneer je beseft dat je bedrijf onderuitgaat en toch blijft doorgaan. Dat is het domste wat je kan doen.»

In samenwerking met Metro